Lehetetlen felsorolni mennyi élménnyel gazdagodtunk 8 nap alatt, ezt át kell élni …

Ezúton is köszönjük az utazásunk szervezésében nyújtott segítségüket. Tanácstalanok és sokáig döntésképtelenek voltunk, mert nem vagyunk rutinos utazók, a resortok pedig gyönyörűek, mindegyik másképp és másért szép. A szebbnél szebb maldív resortok közül mi végül Furaverit választottuk, amit egy pillanatig sem bántunk meg. A sziget növényvilága lenyűgöző. Egyszerre természetes, de mégis gondozott. Gyönyörű virágok, hatalmas pálmák, amik között nagyon jól érzik magukat a gyümölcsdenevérek. A part tiszta és szép, bárhol lehet fürdeni. A szigethez tartozó reef kevésbé gyakorlott úszók számára is könnyen elérhető, a parttól körülbelül 20-40 méter távolságra található, gyerekekkel is felfedezhető. A 2004-es cunami okozta pusztítást követően mostanra már magához tért a természet, így a korallzátonyok állapota a sziget közelében átlagos, kezdő felfedezők számára ideális.

Mi beach villában laktunk, körülbelül 20 méterre a parttól. A villa felszereltsége, tisztasága és kényelme kifogástalan, nagyon jó volt megérkezni oda a számunkra eléggé megterhelő utazás után. A szállásfoglalást a resort rugalmasan intézi, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a korán érkező vendégek is azonnal elfoglalhassák a villájukat, nem kell megvárni a 14.00 órát. Imádtuk a félig nyitott fürdőszobát, szinte mindig a kinti zuhanyt használtuk. A teraszunktól karnyújtásnyi távolságra volt a part, bent mégsem lehetett hallani az óceán morajlását, így ez sem zavarta a pihenést.

A központi étterem, bár és medence 1 perc sétára volt tőlünk, nagyobb távolságokra pedig bármikor igénybe lehetett venni a folyamatosan közlekedő buggy-k valamelyikét.

Az étterem választéka nem túlzó, de nagyon ügyeltek arra, hogy azok is találjanak maguknak megfelelő ételt, akik nem szeretik a keleties ízvilágú fogásokat és gondoltak a gyerekekre is. A vacsora minden nap más tematika szerint készült. Arab, indiai, mediterrán, olasz, mexikói, távol-keleti (japán) és maldív vacsoraestek váltották egymást, de ilyenkor is volt lehetőség kontinentális fogásokat választani. A szendvics pultnál és a pasta station-nél mindenkinek úgy készítették el az ételét, ahogyan ő kérte. Ha valaki úgy döntött, hogy máshol szeretne ebédelni vagy vacsorázni, erre kiváló lehetősége volt a resort valamelyik kisebb éttermében, mi az Amigos-t választottuk. Ez egy rendkívül hangulatos kis étterem az egyik ocean villa-sor végén, gyönyörű kilátással. Célszerű már előző nap bejelentkezni, mert valóban picike, a fogások viszont rendkívül finomak, ezért nagyon népszerű a vendégek körében.

Minden este volt valamilyen program a bárban. White-parti, tűzshow, élő zene és egy filmvetítés a maldív kultúráról. Hatalmas szerencsénkre pont egy maldív nemzeti ünnep idejére esett a nyaralásunk, ezért részt tudtunk venni egy jelmezes, táncos felvonuláson, aminek a végén, este a parton még egy előadást is megnézhettünk a balszerencsés halászról, aki végül azért csak kifogta a nagy halat.

Furaveri gyerekbarát resort, a programokat is úgy szervezik, hogy számukra is érdekes legyen. Volt medencés habparti és esténként kölyök buli a főprogramok előtt.

Mivel június holtszezonnak számít, a sziget fejlesztései és felújításai is ilyenkor zajlanak, de nagyon ügyelnek arra, hogy ezek a munkálatok ne zavarják a vendégeket. Emiatt kevesebb szállást adnak ki, így a hangulat nagyon családias. Mi úgy is tudtunk sétálni a szigeten, hogy olyan érzésünk volt, mint ha az egész a miénk lenne.

A sziget legszebb része a Spa környéke, oda akkor is érdemes elsétálni, ha valaki nem szeretne masszázst. Mi csak abban hibáztunk, hogy nem ezzel indítottuk a nyaralást. Nagyon sokat segít ugyanis az utazás esetleges kellemetlenségeinek gyors leküzdésében.

Sokan félnek az esős évszak időjárásától, szerintünk ilyenkor van igazán jó idő. Igaz, hogy majdnem minden nap esett az eső, de ezek a záporok 15 percnél sosem tartottak tovább és egy alkalom kivételével mindig éjjel esett. A nappali hőmérséklet végig 30-31 fok körül volt, éjjel pedig 26-28. Egyetlen fakultatív program sem hiúsult meg az időjárás miatt, pedig sok mindent kipróbáltunk.

Az Island hoppig, kirándulás egy közeli lakott szigetre betekintést nyújt a maldív hétköznapokba. Kedves emberek, finom maldív édességek várják a vendégeket Meedhoo-n. Egy rövid, de hangulatos séta a sziget utcáin, pici betekintés az európai szemmel furcsának tűnő építészeti szokásokba, mindenképpen ajánljuk.

Számunkra a legfontosabb programok az óceánhoz kötődtek. Az volt a célunk, hogy teljesen kezdőként is felfedezhessük egy kicsit a tengeri élővilágot. A Two-point snorkellinget választottuk végül, ami hatalmas sikerélménnyel zárult, mert teknősöket is láttunk és teljesült legnagyobb álmunk is, találkoztunk ördögrájával (mantával).

Eredetileg nem akartunk búvárkodni, de a Dive Center kissé rámenős csapata rábeszélt minket egy kezdőknek való túrára, ami szintén hatalmas élmény volt. Gyakorlott merülőknek nyilván kevés, de nekünk felejthetetlen.

Lehetetlen felsorolni mennyi élménnyel gazdagodtunk 8 nap alatt, ezt át kell élni, leírni szinte képtelenség. Kajakozás, jetski, seabob… alig fért bele az ott töltött időbe minden, szerintem 1 hónap alatt sem unatkoztunk volna egyetlen percet sem.

Végezetül szeretnék megemlíteni két olyan eseményt, ami talán nem nagy dolog, de számunkra emberileg nagyon sokat jelent.

Páromat sajnos nagyon megviselte az utazás, rosszul lett a repülőn, ami 2-3 napig rohamokban visszatért. A szigeten a kapcsolattartás WhatsApp-on történik, minden kéréssel a számunkra kijelölt személyhez kell fordulni írásban. Így tőle kérdeztük meg, volna-e arra lehetőség, hogy kapjunk pár szem gyümölcsöt a normál étkezéseken felül, ami segítene gyorsabban helyrerázódni. Azonnal pozitív visszajelzést kaptunk, megkérdezték, hogy milyen gyümölcsöt szeretnénk és azt is, hogy hány órakor. Délután volt már, mi mégis a reggel 9 órát jelöltük meg. Legnagyobb meglepetésünkre pár perc múlva kopogtattak az ajtónkon, egy fiatal hölgy hozott egy tálca gyümölcsöt. Amit kértünk és még azon felül is mindenféle egzotikus finomságot. Innentől kezdve pedig minden reggel hozta annak ellenére, hogy eredetileg csak pár napról volt szó. Ráadásul mindezért a végén egyetlen fillért sem számoltak fel. Nagyon jó volt azt érezni végig a nyaralás alatt, hogy figyelnek ránk, törődnek velünk, de ezt egyáltalán nem tolakodóan teszik.

Sokat sétáltunk a szigeten, így eljutottunk arra a részre is, ahol a korábbi évek vendégei növényeket ültettek, amiről pici emléktábla tanúskodott. Mivel mi szeretünk kertészkedni, adta magát az ötlet, hogy ezt mi is tegyük meg. Ez a program viszont jelenleg már nem elérhető, így megint csak WhatsApp-on írtunk, de nem nagyon bíztunk a sikerben. Azt a választ kaptuk, hogy ha van rá lehetőség, akkor megoldják, de nem ígérik biztosra. Aztán két nap múlva jött egy újabb üzenet, ami szerint megvan a növényünk és az is, hogy hová fogjuk ültetni. A teniszpálya mellé vittek bennünket, ahol már ki volt ásva a mi kis mangó fánk helye és ott várt minket a resort Sri Lanka-i kertésze. Sokat beszélgettünk vele a sziget növényvilágáról, a tudatos kertészeti munkáról, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Furaveri ennyire szép. Táblácskát ugyan nem kaptunk, de készült néhány fotó és video az ültetésről, amit aztán átküldtek nekünk. A mi kis mangó fánk pedig visszavár minket. Sietnünk kell, mert állítólag nagyon gyorsan nő.

Utazás: Furaveri Island. 4* – 4,5* beach villa all inclusive ellátás, oda-vissza hidroplán transzferrel.  2024. június