… továbbra is az egyik kedvenc szigetünk marad… 2022.január

Filitheyo most is nagyon klassz volt, teljesen hozta a várakozásokat, továbbra is az egyik kedvenc szigetünk marad.  Ez volt ott a negyedik nyaralásunk, az első még 2006-ban, a legutóbbi pedig 8 éve, 2014-ben. A reef még mindig olyan szuper, mint volt, egyszerűen lenyűgöző a víz alatti élővilág és a halrajok gazdagsága, és szerencsére élő korallok is vannak, sőt, egy elég nagyméretű, gyakorlatilag összefüggő, kb. 10 méter hosszú, és 3-4 méter széles, élő korallmező is, ilyet sehol máshol nem láttam még a maldívon. A superior bungik előtti szakaszon a 4-es és 7-es kijárók közötti részen lehet sznorizni, ez kb. egy 6-700 méteres szakasz, a 4-es naggyából a medence magasságában van, a 7-es pedig már közel a sziget észak-keleti csücskéhez. Mi általában az 5-ös és 7-es kijárók közötti részt sznoriztuk be, a legkönnyebben a 6-os bejáratnál lehet bejutni, ott alig 15 méter a parttól a letörés, és szép lagúnás részen lehet odáig eljutni.

Amire viszont vigyázni kell, hogy a korallzátony szélénél általában nagyon erős a sodrás, ellenirányban úszni még uszonnyal sem lehetséges, és a sodrás iránya is kiszámíthatatlan, és egyik napról a másikra simán változhat is.

A part teljesen rendben van, a mostani időszakban az 50-100 közötti superior bungik előtt széles fehér homokos part van, a legjobb rész szerintem a 60-90 között van, mi előzetesen a 60-80 közé kértük a szállást, és oda is kaptuk. A sziget növényzete gyönyörű, több, mint 3000 pálmafa van a szigeten, tudtommal ezen a resort szigeten a legnagyobb a pálmafa „sűrűség” (1000 m2-re vetítve).

A bungik állaga azért romlott az elmúlt évek alatt, érdemi felújítás nem volt, de a bungik tágasak és tiszták, a légkondi pedig csendesen és tökéletesen működött, így nekünk nem volt zavaró a kissé „lelakott” állapot. A 105-124 közötti bungik elég rossz helyen vannak, a sziget keleti oldalán, ott nem szép a part, és a sziklák miatt nehéz bemenni a vízbe is, de ez régen is így volt, csak akkor emlékeim szerint nem adták ki ezeket a szobákat. Most az érkezésünkkor szinte telt ház volt, mert még tartott a közvetlen szilveszter utáni időszak, és ezen a részen is voltak vendégek. Aztán pár nap múlva már csak kb. 3/4-es volt a sziget telítettsége, és akkor már alig voltak ezen a részen kiadott szobák. A vendégek többsége német, francia és olasz volt, és voltak indiaiak is, néhány nagyobb, 6-8 fős család, de kínaiak egyáltalán nem voltak, és oroszok is csak nagyon kevesen.

A kaja választéka és minősége kitűnő volt, főleg a sokfajta currys-ázsiai kaja, talán még jobb is, mint a korábbi alkalmakkor. A szokásunktól eltérően (a másik két baráti párra tekintettel, akikkel együtt nyaraltunk) most all inclusive ellátással voltunk, de szerintem mi nem tudtuk leinni az all inclusive felár különbözetét.

A személyzet döntő többségében kedves és segítőkész volt, a bárokban különösen, persze ehhez a borravaló is hozzájárul. A room boy előtt is le a kalappal, volt 1-2 kérésünk, amit szinte azonnal teljesített. Egyedül a saját pincérünkkel nem voltunk teljesen kibékülve, Ő egy kicsit lassabb és körülményesebb volt, mint amit a maldívon itt is korábban és máshol is megszoktunk.

Az idő végig kiváló volt, 10 napig egyetlen szem eső sem esett, és általában kevés felhő és mérsékelt szél volt. Akadt néhány szinte teljesen szélmentes nap is, ami sznori szemponból ugyan tökéletes volt, de akkor viszont  nehezebben lehetett elviselni a kánikulát.

Összességében Filitheyo most is remek választás volt, nálunk továbbra is benne van a 3 kedvenc szigetünkben, bármikor szívesen visszamennénk. Ráadásul a folyamatosan dráguló maldív resortok közül most már egyértelműen az olcsóbbak közé tartozik (korábban inkább a középmezőnybe volt sorolható), így az ár-érték aránya szerintem most egészen kiváló (a szigetek többségéhez képest).

Utazás: Filitheyo island  3* superior bungaló, all inclusive ellátással oda-vissza hidroplánnal. 2022. január