MALDÍV-SZIGETEK INFORMÁCIÓK

Mi azt kínáljuk amit a legjobbnak találtunk, hogy Ön is megismerje! A tökéletes kikapcsolódás receptje a Maldív-szigetek!

A MALDÍV-szigetek, vagy hivatalos nevén MALDÍV KÖZTÁRSASÁG az Indiai – óceánban, az Egyenlítő felett található. Ez a több mint 800 km hosszban elnyúló korallzátony szigetekből álló„ gyöngyfüzér„ valóban egy természeti csoda. Legközelebb hozzá India és Sri Lanka található észak-keletre.

HIVATALOS INFORMÁCIÓK A KI ÉS BEUTAZÁS FELTÉTELEIRŐL (COVID19) az alábbi linken tájékozódhat:

Hivatalos külügyi információk:  https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?maldiv-szigetek

MALDIV-SZIGETEK ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

(Maldív-szigetek nagyítható térkép)

Utazás feltétele: magyar állampolgárok esetében, min.6 hónapig érvényes útlevél.

Időeltolódás: A mi téli időszámításunkkor + 4 órával vannak előbbre, a mi nyári időszámításunkkor pedig csak + 3 órával vannak előbbre (GMT:+ 5 óra)!

Terület: A Maldív Köztársaság 90 ezer km2 –i területen található (majdnem akkora mint Magyarország). Ebből csak mintegy 300 km2 a szárazföld, a többi víz, így Ázsia legkisebb országa. A szigetek mindegyike lapos korall- homok alkotta kis sziget, pár négyzetkilométernyi területtel rendelkezik. A 26 atoll füzér 1200 szigetet rejt magában.

Lakosság: Az Indiai-óceánban, az Egyenlítő magasságában 800 km hosszan húzódó korallzátonyfüzér 1196 szigettel rendelkezik, de ebből csupán 200-at népesítenek be az őslakosok, további több mint száz szigeten találhatóak a szállodák. A szigetek egy hatod része lakott, a többi lakatlan. Fővárosa Malé, ahol a szigetek lakosságának egy harmada él, több mint 200.000 fő lakossal. A többi 300.000 fő a külső kis korall zátonyok lakott szigetein él. Angolul pár szót szinte mindenki beszél, de az ott lakók a dél-indiai- és tamil rokonságot mutató DHIVELI nyelvet beszéli.  Vallás: muszlim.

Éghajlat: Kétféle évszak van, a száraz; decembertől- áprilisig, az esős; májustól- novemberig. Az esős évszakban is kehet szárazabb, vagy eshet kevesebb eső is, de fordítva is lehet. Van amikor egész napokig is eshet, de van amikor csak rövid ideig, főleg délutáni, esti órákban. Száraz évszakban is eshet, de a hőmérséklet egész évben 30 fok körüli, a belső lagúnák vize is a sekélyebb részeken 27-28 fokos. A szárazabb évszak decembertől egészen áprilisig, a legkeresettebb időszak a turisták által, természetesen ez a legdrágább is egyben. Még kifoghatunk szárazabb időszakokat a két monszun között is, így keresett a július vége, augusztus és szeptember eleje is, amikor valamivel kevésbé eshet. A monszun időszakokban nem csak fülledtebb, melegebb az idő, hanem a szél is jobban fúj, nagyobbak a hullámok. Ettől függetlenül itt soha nincs igazi holtszezon, az év minden időszakára már célszerű több hónappal előtte foglalni, hogy biztonságban legyen oda helyünk, ahogy szeretnénk.

RÉSZLETES UTAZÁSI INFORMÁCIÓK:

Hasznos információk azoknak akik már eldöntötték, hogy a világ egyik legszebb részére utaznak, a Maldív-szigetekre.

 
 

Utazás: Maldív-szigetekre a repülő járatok általában Ferihegy 2/b terminálról indulnak, de ezt a repülőjegy minden esetben pontosan tartalmazza. (ha ez ügyben hiányosságot tapasztalna, kérjük ezt mielőbb jelezze felénk még az indulás előtt). A Maldív-szigetekre legalább egy átszállással juthatunk el budapesti,vagy bécsi indulással. Indulást megelőző 2-3 órával kell a check-in pultnál megjelenni! Kérjük mindig vegye figyelembe az adott ország és légitársaság előírásait és törvényeit, valamint szokásait. Ez különösen fontos azok számára akik egy közel-keleti országba fognak majd átszállni. Mindenféle esetleges járat törlés, vagy késés, probléma esetén próbálják meg az adott helyszínen, és az adott légitársasággal egyeztetve a problémákat megoldani, itthonról mi ez estben már semmit sem tudunk intézni.  

Repülőjegy: Ne feledje magával vinnie az elküldött elektronikus jegyek kinyomtatott változatait, ha lehet több példányban. Ülőhelyeiket a becsekkolásnál tudják lefoglaltatni fixen. Kérjük ügyeljenek a légiforgalmi előírások betartására: folyadékot, krémeket, tubusos anyagot csak minimális kiszerelésben max.100 ml.-ig lehet felvinni. Maximum fejenként általában 1 db 20-23 kg-os csomag adható fel és 1 db 5 -8 kg–os kisebb csomag vihető fel személyesen a járatokra, de ez légitársaságonként eltérő lehet. Maldív-szigeteken a belső menetrend szerinti repülős és hidroplánjáratokra 20 kg adható fel, és 5 kg vihető fel kézipoggyászként fejenként. A túlsúlyért fizetni kell! (kb 4-5 USD/kg) Általában ezt családonként engedik összevonni, de nem minden esetben.

Vízum, védőoltás: Magyar állampolgároknak nem kell külön vízum 30 napig. De visszaérkezéstől még legalább 6 hónapig legyen érvényes a Magyar útlevél. Érkezéskor egy rövid kitöltött információs lapot kell leadni, majd távozáskor is. (külön Covid információ, PCR teszt ! Egészségügyi nyilatkozat!)

Időjárás: Egész évben kedvező. A levegő 30° C-os, állandó légmozgással. Langyos, trópusi zápor bármikor előfordulhat. Legcsapadékosabb,legszelesebb: május-június, október–november hónap, csendesebb augusztus. Főszezon január- április.

Beutazás: Tilos az országba alkoholt, pornográf irodalmat, fegyvert, kábítószert, búvár szigonyt bevinni. Ha  utazás közben DUTY FREE -ben vásárolt szeszes italt akar bevinni azt érkezéskor be kell jelenteni, adnak egy igazolást, italt le kell adni, és hazainduláskor a járatra való csomagfeladás előtti indulási csarnokban a kijelölt helyen ezen igazolás leadása ellenében visszakapja! Tilos nem saját célra használt vallásos irodalmat is bevinni. Betegség – Baleset – Poggyász biztosítás kötelező, beléptetésnél kérhetik.

A repülőtér: Male Nemzetközi repülőtér külön kis szigeten található. Itt útlevél és vámvizsgálat után kijőve meg kell keresnünk az adott szállodasziget képviselőjét vagy a resort sziget kis pultját az érkezési csarnokkal szemben feliratozva, ahol segítenek a transzferek lebonyolításában, melyeket gyorshajóval és/vagy belső repülőjárattal, vagy hidroplánnal lehet elérni. A legtöbb szállás biztosít személyzetet, aki fogadja Önt a repülőtér érkezési csarnokában a jelzett felíratok szerinti kis információs pultnál. Ha nem találnák meg bárki ottani segít ebben készséggel, és biztonságosan. Ott át kell adniuk a részvételi jegy(ek) 1 példányát, (vagy bemutatniuk elektronikusan) és itt megkapják az információt arról, hogy mikor és hogyan tudják Önöket a kiválasztott szigetre elvinni.

Transzferek: A hajó transzferek mólója rögtön az érkezési csarnok mellett található. A belső repülős transzfereket az érkezési termináltól 100 m-re a Domestic terminálnál lehet megtalálni. A hidroplános utakra történő bejelentkezés az érkezési csarnokban történik. A hidroplán termináljához transzfer buszjárat szállítja az utazókat. A szigeti transzferek időtartama a kiválasztott szállástól függ. A hajóutak lehetnek 15 percesek is, de akár 60 percig is tarthatnak. A hidroplános  és a belső repülős utak általában 30 – 60 percig tartanak. A hajóutak a nap 24 órájában üzemelnek némely szigetekre. Ezeket a transzfereket a szálláshely intézi az érkezési/távozási időpontoknak megfelelően. A hidroplánok 6:00 órától 16:30 óráig közlekednek a hét minden napján. A menetrendek azonban az összes vendég érkezési és távozási időpontjától függ az adott napon. Legkésőbb 15:30 előtt meg kell érkeznie Male-be, hogy elérhesse az aznapi hidroplános transzfert. Ha ezután érkezik meg, akkor egy éjszakát saját költségére el kell töltenie MALE- ban. Ugyanígy a belső repülős járatos transzferek menetrendje sem fix ,változhat, általában reggel 6 és este 23 óra között üzemelnek, utas létszámtól függően.  Mivel több járat érkezését is meg kell várni a többi utas érdekében, így kérjük legyenek türelemmel az esetleges várakozási idő alatt, hiszen mindenkit megpróbálnak időben eljuttatni a lehetőségekhez képest. Hajós transzfer esetén nagyobb hullámok miatt célszerű előre gondoskodni gyógyszeres megelőzésről ha érzékenyek erre. Csomagjaikat figyeljék hogy a megfelelő járatra pakolják fel. Célszerű kézitáskájukba már itthon az első napi szükséges ruhaneműt is bepakolniuk ami Önöknél marad arra az esetre is számítva, ha esetleg csomagjaik később érkeznének meg mint Önök.

A szállodában: Megérkezve a recepción mutassák be vouchereiket, ez alapján fogják kiadni Önöknek a szobát (az azon szereplő szobatípus és ellátás alapján). Ha ragaszkodnak a szálloda bizonyos részéhez, illetve szobáik elhelyezkedéshez, akkor ezt a recepción tehetik meg érkezéskor egyből jelezve igényüket. A szobákat, lakrészeket a nemzetközi szokásnak megfelelően 14:00-órától lehet elfoglalni, valamint elutazás napján reggel 11:00-óráig át kell adni. A szolgáltatások is eddig járnak alapban. De általában ezt nem veszik annyira szigorúan, így a foglaltsági helyzet függvényében a kijelentkező vendég után pár órán belül kitakarítanak, és igyekeznek érkezésükkor egyből átadni. Amennyiben erre nincs lehetőség főszezonban, illetve jelentős foglaltság esetében, kérjük legyenek türelemmel. Mindenki azon van hogy minden érkező utas, minél előbb átvehesse a szobát. Értékeikre figyeljenek. Érdemes az érkezéskor a szállodai központi széfet bérelni, és az értékesebb dolgokat ott elhelyezni. A szobából eltűnő készpénzért, ékszerekért, hitelkártyáért és egyéb értékekért a szálloda felelősséget nem tud vállalni, és a biztosító sem fizet. Ha a helyszínen bármi gondjuk támad a szállodával kapcsolatban, azt elsőként a recepciónál jelezzék és próbálják intézni. Ha ott nem kapnak megfelelő segítséget akkor a részvételi jegyen megadott telefonszámon hívják a külföldi partnert. Utolsó esetként irodánk ügyeleti telefonszámát tudják hívni, illetve sms-t küldeni a 0620-364-0160 számon, illetve e-mailt küldhetnek az info@admiraltravel.hu címre.

Részvételi jegyek: Más néven voucherek. Ezeket az indulást megelőző 1-2 héttel korábban kapja meg irodánk, és ezt követően áll módunkban utasainknak továbbítani a megadott  e-mail címre. Célszerű a részvételi jegyet 2 példányban kinyomtatni és magunkkal vinni. (de elektronikus formában is elfogadják többségében A részvételi jegyek az alábbi adatokat tartalmazzák: a foglalt Maldív sziget nevét, a szállás címét, telefonszámát(esetenként), az utas nevét, utasok számát, a szálláshelyre történő bejelentkezés és kijelentkezés dátumát, szálláshelyen eltöltött éjszakák számát, a szoba típusát és az ellátást. Ezen kívül tartalmazza az odajutás (tehát transzfer), módját (pl. gyorshajó- boat, hidroplán-seeplane-wasserflug, belső repülő – domestic plane …), a transzfert igénybe vevők számát, ha van gyermek, akkor annak életkora feltüntetését. A részvételi jegy német, vagy angol nyelvű.

Szolgáltatások: Maldív-szigeteken a szállodákban jelentős többlet költséget számítanak fel minden egyes plusz szolgáltatásért mint pl.:étkezés, italfogyasztás, minibár, internet, telefon, bérlési díjak, kirándulások és egyéb extra szolgáltatások. Borravaló mértéke általában + 10-15 %, amit elvárnak, de nem kötelező jelleggel.

Elsősegély: A szigeteken elérhető elsősegély, valamint sürgősségi ellátás biztosított. Probléma esetén a szállodai recepcióst kell értesíteni!

Kirándulási lehetőségek: Lakatlan sziget, helyiek által lakott falu, Male főváros, tengeralattjáró-túra, éjjeli horgászat, delfin-les, fényképezés hidroplánról stb. Egyes szállodákban nem hivatalos esküvő szervezése. Ételek-italok: A félig nyitott éttermekben a rendkívül ízletes helyi fogásokon kívül a legkülönfélébb európai és ázsiai ételeket is felszolgálják. Az étkezés általában svédasztalos rendszerben történik, bőséges választékkal. Ital csak az ALL inclusive rendszerben van az árban . Más minden italért, így vízért is fizetni kell. /általában 1 L víz, vagy pohár üdítő 4-8 USD körüli összeg. Borravaló 10-15%. Az a’la carte étkezés drágább, mint a fél/teljes panzió. Szeszes italok nagy választékban kaphatók, viszont drágák, de az országba való bevitelük tilos.

Öltözködés: Könnyű pamut holmik, strandcipő (javasolt a korallok miatt), szalmakalap, napszemüveg, erős faktorú naptej. A helyiek által lakott szigeten visszafogott öltözet illő, így célszerű a kendő. Tilos a nudizmus!

Egészségügyi tanácsok: Csapvíz (tisztított tengervíz) fogyasztása nem javasolt. Leégés ellen kalap/sapka viselése és magas faktorszámú védőkrém ajánlott. A korallos parton és a vízben gumiszandál viselése ajánlatos.

Valuta: Hivatalos pénznem a rufiyya. A szállodákban US dollár és Euró a fizetőeszköz. Dombornyomású kártyákat is elfogadnak,/VISA, AMEX, MASTER CARD. Fogyasztást a kijelentkezéskor kell egyben fizetni.

Vásárlás: Tengeri élőlények, korall kivitele tilos. Ajándék-és ékszerüzlet, drogéria van a szigeteken.

Nyelv: Hivatalos nyelv a divehi, a szállodákban angolul, kevésbé németül is beszélnek.

Hálózati feszültség: 220 V, a csatlakozó hárompontos, Angol szabvány szerinti. Átalakító minden szállodában van, vagy vásárolható.

Telefonálás: 1 perc kb. 2.000 Ft, Mobiltelefonok általában működnek, de nagyon drága tarifával. Előtte szolgáltatójával feltétlen egyeztessen a megfelelő ROAMING és SMS küldő fogadó díjakkal kapcsolatban.

Internet: A szállodákban központi Internetezés ingyenesen lehetséges. Egyes szigeteken a szobákban is ingyenes. A jobb minőségű internetezéshez külön kell a szállodában csomagot fizetni.

Időeltolódás: Nyáron +3, télen +4 óra, némely szigetek ettől eltérnek. Általában  +1 órával Malé idő előtt vannak a jobb nappali idő kihasználás miatt. 

Biztonság: A közbiztonság jó. Csak a szálloda központi széfjében hagyott értéktárgyakért vállalnak felelősséget! Se pénzt, se értékesebb dolgot ne hagyjunk sehol őrizetlenül.

Hazautazás előtt: Indulás előtt 1-2 nappal a recepción kell egyeztetni a járatunkhoz igazodó transzfer időpontját, megrendelését (a transzfer voucherünkkel igazolva). A megbeszélt időpontot célszerű az elutazás napján is még egyszer egyeztetni. A szobákat legkésőbb 10- 11-óráig el kell hagyni a recepció jelzése alapján.  A szolgáltatások is csak eddig járnak A csomagok további őrzését az indulásig, a recepción lehet kérni. Későbbi kijelentkezés (vagyis late check-out) kérése szintén lehetséges a recepción, a szálloda foglaltsága függvényében, valamint plusz díj megfizetése esetén. Hazautazás menete az érkezés menetének megfelelően a recepció útmutatása alapján.

JÓ UTAZÁST KÍVÁN az Önök utazásának szervezője: Fehérvári Miklós ADMIRAL TRAVEL Kft.

Aki egyszer „ megkóstolta” az mindig visszavágyik! … mondják a törzs utasaink! Próbálja ki Ön is! Garantáltan nem fog csalódni!

Várjuk jelentkezését! Kérjen árajánlatot most!

Admiral Travel Utazási Iroda – ajánlatkérés:

Tel. +36-20-528-4066 – Hívható munkanapokon 9-18 óra között.  

Maldív szigetek utazásszervezés közvetlen e-mail cím: iroda@admiraltravel.hu